Ως εργαλείο προσωπικής προβολής των δημάρχων φαίνεται πως χρησιμοποιούνται οι επίσημες ιστοσελίδες των δήμων. Μια περιήγηση σε αυτές καταδεικνύει ότι σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίζονται ως προσωπικό τσιφλίκι του κάθε δημοτικού άρχοντα.

Η αντίληψη αυτή γίνεται ακόμη πιο εμφανής ενόψει των επικείμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς προβάλλονται επιδεικτικά οι «θετικοί» απολογισμοί της προηγούμενης τετραετίας και τα οράματα των δημάρχων για την επόμενη, χωρίς να αντιπαραβάλλονται θέσεις και απόψεις των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων. Γι’ αυτές πρέπει κανείς να ψάξει σε άλλες ιστοσελίδες και στον τύπο.

Δεδομένου ότι πολλές δημοτικές διαδικτυακές πύλες έχουν χρηματοδοτηθεί όχι μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και από το μοίρασμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Γ’ ΚΠΣ, είναι προφανές ότι πληρώνουμε αδρά τα ηλεκτρονικά φέουδα των δημάρχων.

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο επισκεφθήκαμε δεκάδες sites δήμων και καταμετρήσαμε κατά είδος τις αναρτήσεις που περιλαμβάνονται στις αρχικές σελίδες τους (σε μία δεδομένη στιγμή). Σε αρκετές περιπτώσεις οι ανακοινώσεις και οι ενημερώσεις αφορούσαν ενέργειες των δημάρχων, ομιλίες τους, συνεντεύξεις στον τοπικό τύπο, δημοσιοσχετίστικη κάλυψη των επαφών τους με επισήμους, εγκαίνια που έκαναν, βραβεία που παρέδωσαν ή ακόμη και απόψεις τους για πολιτικά και άλλα θέματα. Οπου υπήρχαν φωτογραφίες-πορτρέτα, μαντέψτε ποιανού ήταν.

Ανύπαρκτη η αντιπολίτευση

Η περιήγηση λίγο βαθύτερα στους διαδικτυακούς τόπους ανέδειξε κι άλλες παράδοξες αντιλήψεις περί του τι αποτελεί πληροφορία χρήσιμη για τους δημότες, με πιο εντυπωσιακή από αυτές τη φωτογραφική κάλυψη των γενεθλίων του δημάρχου Θεσσαλονίκης προ ημερών.

Στον πίνακα που παρουσιάζουμε, κατηγοριοποιούμε τις αναρτήσεις στην αρχική σελίδα 21 δήμων από όλη τη χώρα τους οποίους σταχυολογήσαμε ενδεικτικά.

Σχεδόν ανύπαρκτες και θεματικά ανώδυνες είναι εκείνες που αφορούν ενέργειες της αντιπολίτευσης και λίγες του δημοτικού συμβουλίου. Σε ελάχιστες περιπτώσεις βρήκαμε αναρτημένα πρακτικά συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων, σε δευτερεύουσες σελίδες.

……………………..

* Αν στο maroussi.gr ο Γ. Πατούλης αυτοπροβάλλεται με πέντε φωτογραφίες, δεν θέλουμε να φανταστούμε πόσες θα έχει κορνιζάρει στο σαλόνι του. Ο δε σύνδεσμος στο γραφείο τύπου περιλαμβάνει 9 συνεντεύξεις και 31 ομιλίες του δημάρχου (και μόνο αυτού) σε μία διετία. (τα bold δικά μας)

Αποσπάσματα από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Advertisements